Esittelyssä trumpetin äänenjohtaja Jukka Eskola sekä kevään 2021 Savoy JAZZFest

Jukka Eskola toimii Vantaan Viihdeorkesterissa trumpetin äänenjohtajana

Jukka Eskola toimii Vantaan Viihdeorkesterissa trumpetin äänenjohtajana

Kesäjuhlilta kokoonpanoon

Trumpetisti Jukka Eskola päätyi Vantaan Viihdeorkesteriin nurinkurista reittiä. Oli vuosi 2008, kun matkapuhelinjätti Nokia järjesti vuotuisen kesäjuhlansa Kirkkonummella, Båtvikin kartanossa. Siellä oli valtavasti kutsuvieraita, hyvää ruokaa ja juomaa, suuri juhlateltta ja Suomen eturivin artisteja. Orkesterina oli Vantaan Viihdeorkesteri.

Vantaan Viihdeorkesterin solistina oli myös instrumentalisti, hiljattain Sonyn Jazz-palkinnon saanut ja Pori Jazzin Vuoden Taiteilijaksi valittu Jukka Eskola. Hän tulkitsi sanattomana lauluna Valto Laitisen ikivihreän Kun syksy saapuu Helsinkiin.

Eskola ei itse muista, miten soitto sujui. Joka tapauksessa hän muutaman vuoden päästä löysi
itsensä orkesterin riveistä, ja pian hän pääsi osaksi kiinteää kalustoa. “Siinä tapahtui niin kutsuttu yleneminen, eli siirtyminen solistista orkesterin täysivaltaiseksi jäseneksi”, Eskola muistelee.

Eskola oli ennen orkesteriin tuloaan jo pitkään kuulunut maan tunnetuimpiin jazz-trumpetisteihin, ja kuuluu heihin yhä. Perustamiensa Jukka Eskola Soul Trion, Jukka Eskola Orquesta Bossan and Jukka Eskola Quintetin lisäksi hän soittaa myös sinfoniaorkestereiden solistina, esimerkiksi Marzi Nymanin hänelle säveltämää trumpettikonserttoa. Kun televisiolähetyksiin kaivataan trumpetistia, Eskola on usein ensimmäisenä listalla.

Unelmien täyttymys 

Kuva Jukka Eskolasta Jorma Panula 90 vuotta musiikissa -konsertista

Kuva Jukka Eskolasta Jorma Panula 90 vuotta musiikissa -konsertista

Vantaan Viihdeorkesterissa Eskola toimii trumpetin äänenjohtajana. Käytännössä hän siis vastaa oman ryhmänsä taiteellisista nyansseista ja konsultoi orkesterin toimistoa projektikohtaisesti orkesteriin kutsuttavista trumpetisteista, jos esimerkiksi hän on estynyt tai kokee jonkun soveltuvan itseään paremmin joihinkin teoksiin.

“Olen pääasiallisesti jazz-trumpetisti, mutta soitan myös sinfoniaorkestereissa”, Eskola sanoo.
“Jazz-ensembleissä ja Big Bandeissa on useimmiten rumpusyke, johon soitto sovitetaan. Kapellimestarin johdolla on tietenkin aivan erilaista soittaa, ja joskus ohjelmisto onkin sellaista, että suosittelen kollegaa tilalleni juuri siihen konserttiin.”


Tämä on tyypillistä Vantaan Viihdeorkesterissa, joka on muusikoiden perustama yhdistys ja toimii pitkälti muusikoiden ehdoilla. Jokaiseen konserttiin kerätään pääkaupunkiseudun parhaat voimat soittamaan omilla vahvuusalueillaan. Eskola kiittelee myös orkesterin monipuolisuutta.

“Vantaan Viihdeorkesteriin pääseminen oli aikoinaan suorastaan unelmieni täyttymys”, Eskola sanoo. “Siellä kohtaavat klassiset muusikot ja rytmimuusikot.”


Eskolalla oli myös oma Orquesta Bossa -yhtyeensä, johon kuului rytmiryhmän lisäksi jousikvartetti, mutta sekään ei aivan täyttänyt hänen kaipuutaan vielä muhkeamman jousiston keskelle.

“Sinfoniaorkesterin soundi on ollut aina rakas. Jazz-levyilläkin olen ihaillut jousien tuomaa väriä. On Big Bandinkin soundi hieno, mutta kun mukaan tulee puupuhaltimia, vaskia ja jousisto, niin kyllä se minut aina vakuuttaa. Vantaan Viihdeorkesterissa on ilo olla mukana.”

Kuvassa Eskola vuoden 2017 Peacock-teatterin keikalla

Kuvassa Eskola vuoden 2017 Peacock-teatterin keikalla

Savoy JAZZFest kietoutuu tänä vuonna jousten ympärille

Soittamisen lisäksi Eskola pitää Suomen korkeatasoista jazz-kenttää yllä myös taustamiehen roolissa. Hän on toiminut esimerkiksi Elojazz-festivaalin taiteellisena johtajana vuodesta 2012 ja Oulu All Star big bandin taiteellisena johtajana vuodesta 2019 lähtien. Keväisin järjestettävän
Savoy JAZZFestin taiteellista johtajuutta hän on hoitanut niinikään vuodesta 2019 alkaen.

Tämänvuotinen Savoy JAZZFest on kaikkien muiden kulttuuritapahtumien tapaan joutunut suunnittelemaan kaiken uusiksi, mutta Eskola lupaa aivan yhtä erikoislaatuisia elämyksiä kuin edellisilläkin JAZZFesteillä.

“Amerikkalaisia ja kansainvälisiä muusikoita ei tänä vuonna päästä kuulemaan. Sen sijaan teema rakentuu ajatukselle “With Strings”, eli jousien kanssa. Suomessa nimittäin pääsee harvoin kuulemaan jazzia, jossa jouset ovat mukana”, Eskola perustelee.

Tämän vuoden festarin voisi jousien lisäksi tiivistää myös historian havinoihin. Se kun kuuluu konsertista toiseen. Esimerkiksi Junnu Aaltosen ja Otto Donnerin ikoninen Strings-levy vuodelta 1976 kuullaan kokonaisuudessaan. Solistina on Junnu Aaltonen itse. Toisena esimerkkinä kuullaan duo Simon & Garfunkelin klassikkoalbumi Bridge Over Troubled Water, jonka sovitukset ovat saksofonisti Paul Desmondin vuoden 1969 levyltä. Savoy JAZZFestillä solistina on Jukka Perko.

“Kaikki sen levyn biisit ovat hittejä, ja hyvällä tavalla viihteellistä jazzia”, Eskola kuvailee.

Quintessence-yhtye tekee paluun Savoy JAZZFesteillä keväällä 2021 Kuva: Jonna Örnberg

Quintessence-yhtye tekee paluun Savoy JAZZFesteillä keväällä 2021 Kuva: Jonna Örnberg

Savoy JAZZFestillä Eskola saa kohdata myös oman historiansa, kun Quintessence-yhtye juhlii 20-vuotista taivaltaan. Eskola kuului yhtyeen alkuperäiseen kokoonpanoon, kunnes Verneri Pohjola tuli hänen tilalleen. Pohjola soittaa trumpettiosuudet myös JAZZFestillä.

Teksti: Jaani Länsiö

Savoy JAZZFest 28.-30.5.2021 Savoy-teatteri

Konsertit toteutetaan striimattuna ja rajoitusten salliessa yleisön kanssa.

Huom. Juhani Aaltonen - Strings konsertti on jouduttu siirtämään ja sen uusi päivämäärä on 28.9.

Jukka Eskola kotisivut

Edellinen
Edellinen

Yhteistyö Sampo Kasurisen kanssa jatkuu elokuvamusiikin parissa

Seuraava
Seuraava

Jorma Panula 90 vuotta musiikissa