Esittelyssä Mauri Kunnas Joulutarinat konsertin kapellimestari ja sovittaja Ako Kiiski

Kuva: Atte Mäläskä

Basisti Ako Kiiski sai teini-ikäisenä joululahjaksi basson ja muutaman bassotunnin. Siitä alkoi Kiiskin ura, joka on vienyt hänet Suomen suosituimpien artistien ja TV-ohjelmien bändeihin. Tänä jouluna hän suunnittelee ja johtaa Vantaan Viihdeorkesterin Joulutarinat-konsertin.

Ako Kiiski oli 15-vuotias, kun ajatus basson soittamisesta ammatiksi syttyi Pasilassa Yleisradion studiolla, johon Kiiski oli kutsuttu soittamaan Koulu-TV:n nauhoituksiin. Noin 30 vuotta myöhemmin Kiiski oli jälleen samassa studiossa ja basso käsissään, tällä kertaa LOVEBandin johtajana ja yhtenä Suomen ahkerimmista bändimuusikoista. 

Ammattimuusikoksi Kiiski oli toki päätynyt paljon aiemmin. Hän oli aloittanut bassonsoiton 13-vuotiaana. Soittimen ja pari soittotuntia hän oli saanut joululahjaksi, eikä kestänyt kauan, kun piano ja trumpetti saivat väistyä uuden tulokkaan tieltä.

”Heti kun sain basson kouraan ja pääsin liikkeelle, tuli suuri ahaa-elämys”, Kiiski muistelee.

Musiikkiperheessä Kiiski oli tottunut soittamiseen luonnollisena osana elämää. Siihen ei pakotettu, mutta siihen oli aina annettu mahdollisuus. Ikävä kyllä, Lahdessa ei tuohon aikaan niin sanottua kevyttä musiikkia juuri opetettu, eikä tarjolla ollut klassinen musiikki Kiiskiä juuri kiinnostanut.

”Pianolla tai trumpetilla en löytänyt kipinää, mutta bassolla ymmärsin heti, että näinhän tätä hommaa voi tehdä. Huomasin, että näin pystyn operoimaan sen musiikin kanssa, jota myös kuuntelen.”

Eikä kestänyt kauan, kun Kiiski sai jo keikkapyyntöjä sinne tänne, esimerkiksi teattereihin. Teini-ikäiselle muusikonalulle oli kova juttu, ettei tarvinnut käydä vanhempien taskuilla, vaan pystyi ainakin jossain määrin elättämään itsensä soittamalla. 

”Ainahan nämä asiat ovat sattumasta ja ajoituksesta kiinni, mutta basso on vienyt minua paikkoihin, joihin olisin muuten tuskin päätynyt”, Kiiski sanoo. 

Sittemmin Kiiski on kiertänyt Suomessa esimerkiksi Riki Sorsan Leirinuotio-orkesterissa, Juha Tapion, Jore Marjarannan, Johanna Kurkelan, Vesa-Matti Loirin ja Sami Pitkämön bändeissä, Guitar Slingersissä, Ben Granfelt Bandissä. 

Yleisradion SuomiLOVE -ohjelman yhtyeessä LOVEbandissa alkoi myös Kiiskin ja Vantaan Viihdeorkesterin yhteistyö. SuomiLOVEn ensimmäisillä kausilla bändiä nimittäin vahvistettiin aina muutamana kuvauspäivänä jousilla. Kiiskin vastuulla oli hankkia soittajat. Hän tiesi heti, mistä ensimmäisenä kysyä.

”Tunsin Vantaan Viihdeorkesterin ja sen muusikoita jo ennestään. Ei ollut kysymystäkään, mistä etsisin soittajat. Vantaan Viihdeorkesteri oli taho, jossa kokoontuvat ne alan huippuammattilaiset, jotka haluavat tehdä myös niin kutsuttua rytmimusiikkia. Yhteistyömme on sujunut alusta asti vaivattomasti.”

Joulu Mauri Kunnaksen tapaan

Kiiskin ja VVO:n kohta kymmenen vuotta kestäneen yhteistyön viimeisin ja suurin projekti toteutuu joulukuussa Helsingin Musiikkitalossa Joulutarinat-konsertissa. Kirjailija Mauri Kunnaksen suosittuihin lastenkirjoihin perustuva tarinallinen konsertti oli alunperin Kiiskin idea, mutta matkan varrella työryhmä on kasvanut isommaksi.

”Ajattelin, että VVO:lle sopisi Mauri Kunnaksen kirjoihin perustuva joulukonsertti”, Kiiski muistelee. ”Kirjoitin Googleen hakusanat Mauri Kunnas ja joulukonsertti. Kuvittelin, että näitähän on varmasti kymmeniä, koska hän on niin suosittu ja tuottelias. Vaan ei löytynyt ainuttakaan!”

Koska mitään sen kaltaista ei ollut tehty, Kiiski sai visioida konsertin ilman mitään ennakkokäsitystä. 

”Halusin tietenkin kuvia valkokankaalle, jonkun lukemaan Kunnaksen tarinoita ja väleihin kaikkien tuntemia, hyvän fiiliksen joululauluja.”

Hetken haaveiltuaan Kiiski vei ehdotuksen Vantaan Viihdeorkesterille. Siitä innostuttiin heti. Koska Kiiski kuitenkin tunsi omat rajansa, hän alkoi kasata ympärilleen suunnittelutiimiä vanhoista tuttavistaan. Televisioalalta löytyivät Santtu Palm ja Jenni Pääskysaari, jotka alkoivat koostaa konsertille käsikirjoitusta. 

”Kaikki tekstit ovat tietenkin Kunnaksen käsialaa, mutta niitä piti koota ja osittain muokata konserttia varten”, Kiiski sanoo.

Käsikirjoituksen valmistuttua näyttelijä Martti Suosalo luki tekstit äänitteelle konsertissa soitettavaksi.

Myös Mauri Kunnakselta itseltään saatiin konsertille hyväksyntä sekä käyttöoikeus hänen joulukirjoihinsa piirtämiinsä kuviin. Koska Kunnaksen kuvat ovat vähintään yhtä tärkeässä osassa kuin tarinat, Kiiski etsi seuraavaksi visuaalisen suunnittelijan. Televisiokontakteistaan hän löysi esimerkiksi Euroviisujen visuaalisuudesta vastanneen Ari Levelän, joka luo Kunnaksen yksityiskohtia vilisevistä kuvista konsertin juonta tukevia tarinoita.

Joulutarinoiden välissä kuultava musiikki on valikoitunut menneiden vuosikymmenten hiteistä ja tyyleistä.

”Mauri Kunnas on suuri musiikin ystävä ja harrastaa kitaransoittoa”, Kiiski kertoo. ”Hänen musiikkimakunsa pyörii 1960–70-luvun tyyleissä, Beatlesissä ja Phil Spectorissa, soulissa ja rockissa. Musiikki on hyvin retrohenkistä, mutta konsertissa kuullaan myös kaksi täysin uutta kappaletta, jotka olemme tehneet Juha Tapion ja kitaristi Tommi Vikstenin kanssa”.

Vaikka Joulutarinat on koko perheen konsertti ja sopii myös perheen pienimmille, Kiiski lupaa sen kiinnostavan myös vanhempia.

”Kyllä sinne voi tulla vaikka vain aikuisten kesken, ei varmasti pääse pitkästymään. Tästä tulee hieno paketti, joka näyttää hyvältä, kuulostaa hyvältä ja on myös hauska.”

Teksti: Jaani Länsiö

Mauri Kunnas Joulutarinat -konsertti

Lauantai 4.12.2021 Helsingin Musiikkitalo

Näytökset klo 15 ja 19

Liput alk. 28,-/15,50€ Ticketmaster

Edellinen
Edellinen

Pekka Pohjola soi sinfonisesti Musiikkitalossa

Seuraava
Seuraava

Yhteistyö Sampo Kasurisen kanssa jatkuu elokuvamusiikin parissa